Surdegsbröd

Ingredienser
1 bröd

1 dl vatten, ljummet
½ dl rågmjöl
½ dl vetemjöl
1 bröd
5 dl vatten, kallt
15 g jäst
800–850 g vetemjöl special
20 g salt
300 g surdeg

Så här gör du
Bröd: Häll vattnet i en bunke till en degblandare och smula i jästen. Arbeta ihop alla ingredienserna till en smidig deg. Arbeta degen i en degblandare i cirka 10 minuter.
Lägg plastfolie eller en fuktig bakduk över bunken. Låt degen jäsa i cirka 3 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader.

Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord och vik ihop kanterna och forma till en rund bulle utan att knåda ut luften ur degen. Lägg bullen på en plåt med bakplåtspapper eller i en mjölad jäs korg (då får degen stöd runt kanterna och håller formen bättre) och lägg på en bakduk. Låt degen jäsa i 35 minuter. Om du har använt jäs korg

vänd upp degen försiktigt på en plåt med bakplåtspapper.
Spruta in vatten i ugnen med en blomspruta eller sätt in en rostfri skål med vatten i ugnen ett par minuter innan brödet sätts in, så det bildas ånga.
Sätt in brödet mitt i ugnen i två minuter, sänk värmen till 240 grader. Grädda brödet mitt i ugnen i 35–40 minuter, tills brödet fått en fin yta.
Ta ut brödet och låt det svalna på ett galler.

Etiketter: